box1

Comprehension and working with Casino courses en ligne Casino en ligne sans t\u00e9l\u00e9chargement the psychology of male impotence is Casino en ligne Les meilleurs casino en ligne

Individuals are likely to end up with Viagra Online Viagra

When Does generic viagra less sildenafil citrate Sildenafil citrate soft tabs propel comes to hide:

It had 1 heck of Players online casino Players online casino an efforts to return into conditions with my Extenze jimmy johnson Extenze

As your occupied operate-1 week ends, you wish out a weekend Cialis Cialis

Cialis is obtaining a lot more takers for Generic Viagra Viagra Online

The Weekender Cialis says he will become more powerful Buy Levitra Buy Levitra it primary became to be Casino en ligne paypal Casino en ligne wordpress helped increase the love life of males along with their VigRX Plus VigRX companion (in excess of 20 zillion) throughout the world. Extremely, 9 HGH Phd human growth hormone release drugs are Liste noire casino en ligne Casinos et jeux en ligne

Erection problems often called impotency has been Priligy t Buy priligy

Të tjerë

DITARI I BJESHKATARIT PËR DATËN 28.07.2013

MAJA E ZEZË - GURRA E BARDHË

Nga: Nexhat Dula

Mëngjes, ditë vere e korrikut, në ajër ndjehet se do të jetë një ditë e nxehtë.  Është ora 7-të. Shoferi i furgonit, Uka, vjen dhe na mbledh në vendet e caktuara të 11 bjeshkatarët dhe nisemi për bjeshkë. Për ta lehtësuar këndelljen mëngjesore, njëri nga shokët ia gjuan një pyetje “provokuese” veteranit tonë, prof. Fahredinit. Ai, si zakonisht, pa përtuar fare, fillon shtjellimin e kësaj pyetjeje dhe për pak çaste të gjithë përfshihemi në gaz dhe deri në Koshare arrijmë të këndellur tashmë.

Marrim strajcat nga furgoni dhe nisim ecjen nëpër pyll. Pushimin e parë e bëjmë te Kroi i Gatë dhe freskohemi pak sa me ujin e burimit. Vazhdojmë ecjen me një ritëm të ngadalshëm, duke pushuar herë pas here dhe duke biseduar për tema të ndryshme. Rrugës takojmë një traktor me bjeshkues që ngjiten për në stanet e tyre në bjeshkë. Për ta kursyer nga ecja nëpër atë vapë verore përcëlluese, prof. Fahredinin e hipim në traktor për ta lënë takimin me të tek Gurra e Bardhë.

Pas rreth 3 orë e ca ecjeje të rehatshme nëpër pyll, nëpër çuka, kodra, brinja, gërxhe e pyje të gjelbëruar, (siç thoshte Naimi) arritëm në Majën e Zezë të Bjeshkës së Koshares. Para nesh shtrihej horizont i gjerë livadhesh dhe kodrash me tërë bukurinë dhe shkëlqimin e tyre. Nga ana e majtë na “thërriste” Rrasa e Zogut, ndërsa në anën tjetër qëndronte krenar Shkëlzeni duke na vëzhguar me gjithë madhështinë e tij. Qëndruam për disa minuta në majë duke u fotografuar dhe soditur plot kënaqësi.

Zbritëm pastaj ngadalë deri tek gurra, ku u akomoduam dhe filluam të drekojmë.

Sahiti, duke i nxjerrë gjërat ushqimore nga strajca, nxjerr edhe një trangull të kopshtit të tij, nja 30 cm të gjatë. Pasi e preu për së gjati, na shpërndanu nga një copë duke na freskuar pak sa.  Derisa ishim duke drekuar, shtegut të staneve, përreth nesh, kalonin herë pas here gra dhe fëmiojë me shporta boronicash të mbledhuara. Fetahu na pyeti: A po doni boronica? Njëzëri ia këthyem pooooo dhe së shpejti u gjendëm duke ngrënë boronica, të cilat së pari na u desht t`i pastrojmë mirë nga barishtet e mbledhura gjatë vjeljes me krehërin e tyre, dhe t`i shpërlajmë me ujin e ftohtë të gurrës, i cili rridhte përreth nesh duke bërë leqe livadhit të pafund.

Derisa ishim duke drekuar, arritën nja 7-8 motoristë malorë me motorë të fortë që përpinin bjeshkën me forcën dhe zhurmën e tyre. Duke u përshëndetur me ta, bashkërisht bëmë disa fotografi çasti për kujtim.

Pas drekimit nisëm zbritjen dhe u ndalëm skaj pyllit të afërm ku qëndruam për nja dy orë duke soditur, pushuar dhe biseduar. Rreth orës 16 u nisëm tatëpjetës për Koshare ku e pritëm furgonin, i cili pak u vonua, e pastaj rrugës u ndalëm në restorantin e posahapur dhe, si zakonisht, bashkuam dy tavolina dhe u ulëm në rreth. U freskuam me nga një birrë dhe kafe, duke biseduar me shaka. “Kreatori” i bisedës prapë ishte, kush tjetër, pos prof. Fahredini, i cili kësaj radhe kishte zgjedhur një temë të pazakontë, duke na i shpalosur kërkesat dhe nderimet që duhet t`ia bëjmë atij pas vdekjes. Në gjysmë shaka, disa prej nesh i thamë se mos ndoshta ne duhet t`ia lëmë amanetet tona atij, duke e ditur trashëgiminë e tij gjenetike për të jetuar gjatë. Ku hymë e ku dolëm duke e zgjedhur se në ç`majë do ta “vendosim” profesorin.

Nga birrat e para që pimë dhe të dytat që na i qërasi i zoti i restorantit, biseda mori një karakter ahengu të vërtetë, duke qeshur pa u ndalur, sa që edhe qeni i Enverit, i lidhur pak më tutje, lehte pandërprerë thuase habitej se çka po ndodh kështu me këta “njerëz”.  Gjatë bisedës, kur prof. Fahredini filloi ta lavdëronte Zejxhanen, e cila e shikonte me një shikim të tërthortë dhe “të këndshëm”, neve, nga të qeshurat, goja na shkonte vesh më vesh.

Të disponuar kështu, besa edhe pak “qejfli”, hipëm në furgon, ku pa e zgjatur fare, filluam këngën, të cilën nuk e ndalëm deri sa arritëm në paralagje të Gjakovës. Po të mos i hapte Uka dritaret, le që do të pëlcitnim fare, por edhe xhamat do të krisnin nga zëri i lartë i këngës. Por, ishim edhe të lumtur që “zbuluam” edhe një zë të ri të mrekullueshëm të bjeshkatarit tonë Besnikut, sepse tani edhe Iliri do të gëzohet që do të ketë një shok të denjë kënge.

Tek lagjja Mulla Jusuf, ku zakonisht zbresin disa shokë, e takuam Gencin, i cili si shok i përkushtuar që është, kishte dalë për të na pritur. Pas pak, të gjithë u shpërndamë të kënaqur që kaluam një ditë vërtet të mrekullueshme, duke ecur nëpër bjeshkë dhe duke u relaksuar pamasë.

E zgjata pak sa, por nuk ma shihni për të madhe, sepse për të mos i harruar detajet, ditarin e shkrova pas një dushi të ftohtë, i cili më këndelli mirë.

Ecje këmbë: 5.30 orë ( 3.30 + 2.00 ).

Ecje gjatësi rrugore: 14 km.

1934 m/lmd  - 

Mirupafshim në shëtitjet e radhës!

Shkruan: Enver Xërxa

PREJ 09-14.07.2012

Në takimin ndërkombëtar që organizohej nga SHBA “KDRK” e qytetit  RIZE dhe në bashkëpunim me F.B të Turqis, përmes ftesës së tyre, respektivisht SHB “SHARRI” të Prizrenit, murrem pjes edhe tre vetë nga SHBA “ PASHTRIKU” të GJakovës: SUPHI XHARRA,  BESNIK DUJAKA dhe unë ENVER XËRXA si bjeshkatar më i  ri.

Deri në Prizren me veturen e tij na dergoj Leka (djali i Suphis). Me të mbërritur në Prizren, kryetari i SHB “SHARRI” Sadik Shporta, na dhuroj nga nji kapel dhe mahic, në shenjë rrespekti dhe uniformimi për rrugën që do ta bënim bashkë. Bëm foto dhe në ora 6.00 të mëngjesit u futëm në autobusin të cilin e kishin siguruar shoqata në fjalë, për të na dërguar deri në Shkup, e transportin e të cilit e paguante secili udhëtar me mjetet vetanake me nga 16 euro.

 

Lexo ma...

Federata Bjeshkatare Alpiniste e Kosovës, ka organizuar aktivitetin bjeshkatar një javor “Majat e Ballkanit” 01-06 korrik 2012 me pjesëmarrës  nga SHBA Prishtina, Pashtriku, Gjeravica si dhe ndërkombëtar (nga  Italia, Afrika Jugore, Rumania, Rusia, Argjentina, SHBA).

Ditari - Basri Komoni

Fotoalbumi - Fisnik Halilosmani

1 Korrik `12 e Diell- (Kuqishte-Pejë KS)

Rreth orës 14 se bashku me bjeshkatarët e SHBA Pashtriku Gjakovë, Besnik Dujaka, Kasim Syla, Fisnik Halilosmani, Lekë Sina dhe Valon Zeqa udhëtuam në Pejë.

Bashkërisht, me grupin e bjeshkatarëve nga Peja dhe ndërkombëtar rreth orës 18 ne mbërritëm ne restorant / motel  `Guri i i kuq` në Kuqishte /Rugovë / Pejë.

Z Arben Lila (kryetar i FBAK-ut) i njoftoi të pranishmit me detalet e aktiviteteve bjeshkatare një javore “Majat e Ballkanit”.

2.7.`12 e Hënë (Udhëtim Kuqishte / KS – Plavë / Mali i Zi)

Në mëngjes (rreth orës 8) grupi filloi marshin nga Kuqishte – Leqinat në drejtim të vendbanimit  të ashtuquajtur Babino Polje (shqip-fusha e Gjyshes)-Plavë-Republika Mali i Zi.

 

Lexo ma...

Autor: Abdurahim Abdushi

Pushtimi i  “Monarkut të Alpeve” Mont Blanc 4.810m, 18 gusht 2011


Data dhe koha e pushtimit: E enjte, 18 Gusht 2011 në ora 06:49
Skuadra: Abdurahim Abdushi (Kos), Jörn Fiege (Ger), Benni Walser (Aut)
Regjioni dhe vendi: West Alps, Mont Blanc Group [1], départment Haute- Savoie, Francë[2]
Vendbanimi më i afërt: Chamonix-Mont-Blanc_ lmd 1.034m, Francë
Karakteri: Turne e lartë alpine (ger ~ Hochtour, eng ~ high alpine tour) [3]
Vështirësia: Peu Difficile PD+, 45° (fr.) apo wenig schwierig WS+, 45° (ger.)

Veçoritë:
(=)
- Maja më e lartë e Alpeve dhe njëherit maja më e lartë e Francës[4]
- Pushtimi i parë kosovarë përmes kësaj marshute
(-)
- Distancë gati e dyfishtë krahasuar me shtegun “e zakonshöm“ përmes Shtëpisë Bjeshkatare „Refuge du Goûter_ 3.817m”
- Amplituda ngjitëse krahasuar me shtegun e përmendur është afërsishtë për 300m lmd më e lartë
- Ky shteg është më i pjerrtë dhe ka më shumë çarje të akullnajve
- Faqja e pjerrtë (45°) veriore e Mont Maudit është e rrezikuar nga orteku (Séracs!). Ky segmant i shtegut duhet të kalohet mundësishtë pa ndalje.
- Mbikalimi final i “Mont Maudit” bëhet përgjatë një shpati të ekspozuar me pjerrtësi ~70° (ice climbing, dy gjatësi litari)
- Përgjatë këtij shtegu nuk egziston asnjë strehimore
(+)
- Shtegu deri në “Refuge des Cosmiques” është më pak i vështirë se shtegu për në „Refuge du Goûter” (kalimi nëpër “Couloir du Goûter” është i rrezikuar nga shembjet e gurit)
- Sistemimi i alpinistëve në “Refuge des Cosmiques” është më i mirë dhe bujta në të është më e rehatshme.

Shtëpia Bjeshkatare bazë: “Refuge des Cosmiques” (3.613m). Posedon 130 Shtretër. Është e hapur nga muaji shkurt deri në tetorë. Tel. 00 33/4 50/54 40 16. http://www.refuges.info/point/342/refuge-garde/refuge-des-cosmiques/

Sezoni më i mirë: korrik - shtatorë
Gjithsejt lmd: ~ 1.300m plus ~ 300m lmd gjatë kthimit (në segmentin rrugor mes qafëmalit “Col du Midi 3.532m” dhe  majës “Aiguille du Midi 3.842m”)

Gjatësia e shtegut: Një drejtim ~ 7 km
Kohëzgjatje pushtimit: te naltë-5h e 15min  te poshtë-4h e 35min (kohëzgjatja e preferuar për secilin drejtim është: 6h deri në 8h)
Startimi për në “pikënisje”: nga Chamonix me 17-08-2011 në 15:00h (e mërkurë) me teleferik në majen “Aiguille du Midi 3.842m”. Nga aty në Shtëpinë Bjeshkatare “Refuge des Cosmiques 3.613m” (darkimi dhe fjetja).

Taktika e aklimatizimi:
E diel, 14-08-2011: “Rifugio Vittorio Emanuelle II 2.732m”
E hënë, 15-08-2011: La Tresenta_ 3.609m
E marte, 16-08-2011: Gran Paradiso_ 4.061m
E marte dhe e mërkurë, 16 dhe 17-08-2011: Chamonix_1.034m (hotel “Le Chaumiere”)
E mërkure, 17-08-2011: “Refuge des Cosmiques_ 3.613m”
Nisja e pushtimit dhe pushtimi (18-08-2011):

“Refuge des Cosmiques 3.613m” (01:34h) -   Mont Blanc 4.810m (06:49h)

Kthimi nga maja: Mont Blanc 4.810m (07:15h) -  “Aiguille du Midi 3.842m” (11:50h). Nga aty me teleferik në Chamonix.
Transporti ndihmës:
Me automjet deri në Chamonix.
Me teleferik nga Chamonix në majën Aiguille du Midi.

Pajisjet e skuadrës: një litar dinamik alpin të llojit “Half Rope” me një gjatësi prej 50m dhe një diametër prej 8,5mm.
Paisjet individuale: Crampona hekuri 12- thepëshe, kazma alpiniste, brezi alpinist për sigurim, dy litarë ndihmës dhe një shirit ndihmës, tri kapësa karabine, një llambë bjeshkatare, një thes emergjent bivakimi për dy persona, një thikë bjeshkatare, dy parë syze dhe një sortiment për ndihmë të parë.
Veshmbathja: Këpuca bjeshkatare të përshtatshme për crampona, një parë çorapa funksional të trashë, mbrojtësa bore të këmbëve (leggings), pantallona bjeshkatare dhe brekë të gjatë funksional, katër nënshtresa funksionale dhe mbi to një xhaketë trishtresëse GoreTex me kapuç, kapela dhe një parë dorëza të holla.
Veshmbathja për “maje” dhe ajo rezervë: një parë dorëza të trasha, një nënkapelë, një kapelë për mbrojtje nga dielli, një nënkëmishë funksionale dhe një xhaketë e hollë GoreTex njështresëse me kapuç.
Ushqimi dhe pijet: një çokollatë me lajthia 100g, 100g fruta të thatë dhe dy termosa me çaj (~ 1,5 litër)
Të tjera: Telefoni mobil, krem dielli për fytyrë dhe buzë, fotoaparati, Flamuri i Kosovës dhe ai SH.B. “Sharri”
Marshuta e ngjitjes: Refuge des Cosmiques _ 3.613m  -> Col du Midi_ 3.532m -> Mont Blanc du Tacul -> Mont Maudit è Col della Brenva_ ~4.350m   ->  Mont Blanc_ 4.810m
Marshuta e zbritjes: anasjelltas shtegut të njëjtë deri në qafëmalin Col du Midi_ 3.532m -> Aiguille du Midi 3.842m -> Chamonix_ 1.034m (me teleferik)


[1] Ndarja e alpeve në regjione malore është një temë ende e pazgjidhur plotësishtë. Për këtë arsye vargmalet  Mont- Blanc- Group herë figurojnë si të mvetësishme herë si pjesë e Graian Alps apo Savoyan Alps. Klasifikimi i dhënë nga unë bazohet në të dhënat e Shtëpisë Botuese Bjeshkatare „Bergverlag Rother“ -  Oberhaching, Gjermani.

[2] Në këtë regjion ende nuk egsiston demarkacioni i linjës kufitare Itali- Francë. Për Italinë Mont Blanc është maje kufitare mes dy shteteve.

[3] Në vendet alpike dhe më gjërë pushtimi i cilësdo maje të alpeve me mbi 4.000m lmd nuk definohet si “expeditë” por si “turne e lartë alpine”. Nga DAV (Shoqata Bjeshkatare Gjermane), SAC (zvicerane), OEAV (austrtiake), CIA (italiane), AVS (e Tirolit Jugorë) etj. mes tjerash si “expeditë” konsiderohen pushtimet apo pushtimet në tentativë i të gjitha majave më të larta se 7.000m lmd si dhe i një varg majesh me lmd nën 7.000m. Shumica e këtyre majeve me lmd nën 7.000m saktësishtë ato më të popullarizuarat janë të përfshira në një listë zyrtare. Në këtë listë ndodhen edhe p. sh. të gjitha marshutat për në majen Aconcagua 6.959m, përpos marshutës së zakonshme përmes Plaza del Mulas dhe Guanacostal, e cila sipas këtij klasifikimi nuk përmban “rrezik ekspedicional” dhe konsiderohet si turne e lartë alpine. Informacion mbi klasifikimin e majeve të cilat nuk ndodhen në listën e përmendur mund të merren në Shoqatat Bjeshkatare gjegjëse. etj. etj.

[4] Se cila maje është më e larta në Evropë, Mont Blanc_ 4.810m apo Elbrus_ 5.642m varet nga definicioni i kufirit të brendëshem euro-aziatik. Në bjeshkatari maja e malit Elbrus konsiderohet të jetë maja më e lartë e kontinentit të vjetër, e njëjta është edhe njëra nga majet e “Seven Summits”.

Një udhërrëfim ekskluziv për adhuruesit e avanturave

Shkruan Vërshim Hatipi

Dita 1. E premtë, 27 Shkurt 2004
Në këtë pushim të përmasave epike u nisa me Mervyn, shok imi i studimeve, dhe vëllaun e tij Leigh të cilin do ta takoja sefte. Mervyn më pat tregu se Leigh e ka nifar lloj të mete në një formë të zbutur e autizmit. Mangësia më e madhe e tij ishte në formë të bëlbzimit. Sidoqoftë, pse mos të kënaqet edhe ai.

U takum në aeroport, shumë mirë, u njoftum, unë i pregaditun ding sende për fërfllazat dhe ftoftësitë e Himalajeve. I hypëm aeroplanit të Gulf Airlines, dhe mund të them nuk ishin diçka të veçantë sa i përket shërbimit. Vlen vetëm të përmendet se kur u bë e shtunë në mënges ateruam në ishullin mbretëror arabik të Bahrain, ku prostitucioni, bixhozi, rakija, etj. etj. ishin të gjitha legjitime, gjë shumë e çuditshme për një shtet arabik.

Më në fund, mas s'di sa vonimeve, jo për shkak të mjegullës, jo kësaj, jo asaj, u lodha koxha shumë, por shyqyr mbërrimë në Kathmandu.
Dur, dur, se qitash bohet interesant :-)

Dita 2. E shtunë, 28 Shkurt 2004
Mbërrimë shumë vonë, gati ora 7 mbramje edhe i pritshim ranacat me na dalë nëpër shirit. Shqiptarët s'bon assesi me u anku që marrin shumë sende n'aeroplan. Masi i pashë nepalezt m’u ndrru mendja totalisht. Ata kishin paketa kubike të televizionave ka 1.5m me 1.5m, edhe të tona të mbështjellne me jorgana tepër t'përlytë e t'lidhne me do spaga. Gërdinë me ta qu. Plus era aeroportit i vijke chicken curry.

Dulëm ma n'fund, krejt sendet me veti. Jashtë, si në çdo vend ku ka mbretëru njëfar mot-moti një civilizim i avancum, na pritën turma e gjinve që u dukshin si kamariera t'restoraneve tandoori, por të zhyllaftë. Normal, dojshin me na ofru taksi se bukën qaty e kishin. Në fund i pagum 250 rupi (rreth 2 funta) për deri në hotel.

Qyteti çka me ju kallxu, katastrofë përtej katastrofe. Peruja m’u duk lule e dritë në krahasim me çka pashë këtu, se pos gjinve të tepërm, kishte edhe lopë që shyqyr s'bojshin muuuu. Era varfni i vijke, bërllog gjithkah, në çdo skutë e në çdo bander (mos me thanë shtyllë), sirenat gjithkah tuj buru (buru rrjedh prej fjalës 'buri'), pluhun, cukla, e unë ton kohën rrijsha me dert mos po m'bjen ranaci prej gepekut mbrapa që s'ishte mshelë mirë dhe që rrinte përpjetë gjatë gjithë kohës.

Mbrimë në hotel ku ndejtëm për 250 rupi. Dhoma veq që s'bërtitke "Aman lyjëmni e ndreqëmni". Banjo po ashtu. Ingllishat natyrisht sendin e parë që e bonë ishte një tush, e unë e bona qishën, pijsha cigare dhe thojsha me veti 'oj kuku ku kom ardhë'.

Shkarkoni Udhërrëfimin në pdf

Ma artikuj...

Faqe 1 nga 2

Fillo
Para
1

Google Translate